CLIMATE QUITTING

Hoe groot is de trend

Climate Quitting - Hoe groot is de trend?

9/2/2024

De Italiaanse klimaatwetenschapper Gianluca Grimalda werkte al tien jaar bij het Duitse onderzoeksinstituut IfW. Een naar zijn zeggen “geweldig bedrijf” waar hij fulltime onderzoek deed naar gedrag en klimaat. Hij dacht dat hij z’n carrière er zou afsluiten. Maar niets bleek minder waar. Het bedrijf gaf Gianluca al jaren de mogelijkheid om voor zijn werkzaamheden klimaatvriendelijk te reizen. Zo reisde hij vorig jaar via vrachtschepen en bussen in vijf weken naar de Salomonseilanden in de Stille Oceaan waar hij voor onderzoek moest zijn. Maar het onderzoek liep vertraging op en daarom eiste Gianluca’s werkgever dat hij zo snel mogelijk terug kwam. Met het vliegtuig dus. Hij moest binnen vijf dagen terug zijn, anders zouden ze hem ontslaan. Hij weigerde en nam ontslag, terwijl hij zich op 27.000 kilometer van huis bevond. Het voorbeeld van Gianluca is natuurlijk extreem, en zo bijzonder dat het zelfs het nieuws haalde. Toch is zijn besluit om zijn baan op te zeggen voor het milieu een opkomende trend ook wel Climate quitting genoemd. Hoe populair is het? Noyce zocht het uit.

Gen-Z

Climate quitting verwijst vooral naar jongeren, die weer zingeving in hun werk willen vinden door zich in te zetten voor een betere wereld. Uit een recent onderzoek van de Europese Investeringsbank blijkt dat 76% van de Europeanen tussen de 20 en 29 jaar zegt dat de klimaatimpact van potentiële werkgevers een belangrijke factor is in hun zoektocht naar een baan. Voor 22% is dit zelfs een topprioriteit. Het onderzoek sluit aan bij een enquête van Yale University, waaruit is gebleken dat studentenbedrijfskunde wereldwijd een lager salaris zouden accepteren als het bedrijf milieuvriendelijk is. En ook in Engeland komen soortgelijke conclusies naar boven. Een onderzoek van Supercritical concludeert dat een derde van het kantoorpersoneel bereid is om een andere baan te zoeken als de werkgever niet doet om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verminderen. Onder Gen-Z ligt dat percentage zelfs op 53%.

‘Radical omslag’

Volgens voorzitter van Recruiters United Arjan Elbers past climate quitting bij de radicale omslag die hij voor de komende jaren voor de arbeidsmarkt voorspelt. “De jongere generaties willen vaak niet meer aan de slag voor werkgevers die niets doen voor de planeet. Zij willen een heel ander pad bewandelen: werken én impact maken”, aldus Elbers tegen NU.nl. Hij voorspelt dan ook dat banken en grote energiebedrijven die vroeger als de aantrekkelijkste werkgevers werden gezien aan populariteit zullen verliezen. “Werkgevers die het roer omgooien en constructief proberen te zijn winnen de race.” Daarnaast benadrukt Elbers dat de macht van de werkgever naar de werknemer zal verschuiven door de krapte op de arbeidsmarkt. “Zij worden kritischer en mogen steeds meer eisen stellen. Energietransitie en duurzaamheid zijn de grote thema’s van komende tijd. Logisch ook, want de jongste generatie zal moeten oplossen wat door de generaties voor hen is veroorzaakt. Ze hebben geen andere keus.”

STEL HIER UW VRAAG

employee-image

©2022 - Noyce B.V.

For employees only